štvrtok 10. apríla 2014

Žihľava - obyčajná burina ktorá lieči

Medzi nedocenené byliny, ktoré môžeme zbierať aj viac krát v roku, patrí žihľava.
Pre mnohých z nás len burina, ktorú treba zlikvidovať, pre iných zas naopak liek, ktorý je voľne dostupný na verejných priestranstvách. Žihľava dvojdomá je v liečiteľstve dobre známa už od stredoveku.
Žihľava pomáha pri chorobách dýchacích orgánov, pri katare žalúdka a čriev, podporuje tvorbu červených krviniek. Prečisťuje krv a lieči zápaly močových ciest, reumu svalov a kĺbov, poruchy látkovej premeny, ochorenia žlčníka, pečene, hemoroidy, zápchu, žalúdočné problémy i vypadávanie vlasov.

Žihľava je plná výživných látok, vďaka ktorým má blahodarné účinky na ľudské zdravie. V jej vnútri sa nachádzajú vitamíny: C, B, alebo provitamín A, ako aj minerály: vápnik, horčík či železo.Taktiež obsahuje ako každá zelená rastlina chlorofyl, no aj kyselinu kremičitú, triesloviny, zlepšujúce imunitu a serotonín, čo je hormón, ktorý má v ľudskom tele za úlohu zabezpečovať lepšiu náladu.

Použitie a účinky:

  • pôsobí protirakovinovo,
  • pomáha pri ateroskleróze,
  • je účinným antireumatikom,
  • upravuje metabolizmus,
  • upravuje krvný tlak,
  • znižuje hladinu cukru v krvi – vhodná pre cukrovkárov,
  • pôsobí na kardiovaskulárny systém,
  • zlepšuje funkciu pečene a žlčníka – pôsobí detoxikačne na organizmus,
  • pomáha pri kašli,
  • používa sa na podporu rastu vlasov a proti ich vypadávaniu.

Zber a spracovanie:

Žihľava rastie na mnohých miestach, zbierať by sme ju však mali v čo najčistejšom prostredí,teda napríklad nie pri zaprášených cestách, či na iných špinavých miestach. Zbierajú sa mladé listy, alebo vňať, ktoré sú menšie ako 20 cm a majú tmavozelenú farbu. Zbiera sa aj koreň, jeho zber je vhodný na jar - v marci a apríli, ale aj na jeseň - v septembri a októbri. Po zbere sa môže z čerstvej žihľavy pripraviť napríklad čaj, zvyšok sa môže vysušiť na tmavom mieste, najlepšie pri teplote 50°C. Usušia sa rýchlo, pričom listy, ktoré sčernejú vyhoďte. Vysušenú žihľavu skladujte najviac rok. Optimálne užívanie žihľavy na detoxikačné účely je 3 krát denne jednu šálku najviac počas 2 týždňov.


Použitie: 

Zápal žlčníka a žlčových ciest:

Zmiešame 10g žihľavy, šalvie a mäty piepornej zalejeme horúcou vodou a necháme vylúhovať. Nálev pijeme vždy jednu šálku ráno a večer, asi 15 minút pred jedlom.

Proti vypadávaniu vlasov :

100 g jemne nasekaných listov žihľavy zalejte 1/2 l vody a 1/2 l octu, varte pol hodiny. Odvarom si umývajte vlasy pred spaním.

Pri dne a reume :

3 lyžičky suchej vňate zalejte 2 pohármi vriacej vody, nechjte 10 minút postáť a pite po dúškoch.

Reuma, bolesti kĺbov a krížov, zápaly nervov:

Pomáha kúpeľ zo žihľavy - 200 gramov vňate dajte na noc vylúhovať do 6 až 8 litrov studenej vody, na druhý deň výluh sceďte, zohrejte a pridajte do kúpeľa. Ponorte sa do vody tak, aby oblasť srdca nebola pod vodou.

Prečistenie a zlepšenie krvi a pečene, podpora tvorby červených krviniek, pečeň, nervové ťažkosti:

Pomáha užívanie žihľavovej šťavy - čerstvú nazbieranú žihľavu dôkladne rozmixujte, prepasírujte cez gázu.

Problémy s pečeňou, žlčníkom, pri vredoch či nachladnutí:

Tinktúra: mladú žihľavu aj s korienkami zalejte 40% liehom a nechajte 14 dní macerovať, zlejte a užívajte po kvapkách. Táto tinktúra je vhodná aj na vonkajšie použitie pri ekzémoch, kurích okách alebo plesňových ochoreniach.

Aj keď je žihľava pre zdravie veľmi prospešná, aj ona má svoje negatíva. Obsahuje totiž veľa šťavelanov, kvôli ktorým nie je jej nadmerné pitie odporúčané pre ľudí s problémami srdcovej činnosti, ako aj ľudí s problémami so zrážanlivosťou krvi. Nemala by sa preto užívať dlhodobo a tiež nie vo veľkých dávkach. Podávať by sa nemala ani pri menštruácii a zvýšenom riziku tvorby obličkových kameňov.

Žihľava v kuchyni:

Žihľavový prívarok

500 gramov mladej žihľavy posekajte nadrobno a opražte ju na cibuľke. Zalejte smotanou a nechajte prejsť varom. Dochuťte soľou a cesnakom. Podávajte s varenými zemiakmi a s volským okom.

Jarný zeleninový šalát s púpavou a mladou žihľavou

Potrebujeme mladé listy púpavy, vrcholky mladej žihľavy, reďkovky, pažítka, kyslá smotana, soľ, mletá červená paprika (sladká alebo štipľavá)
Postup:
1. Listy púpavy, reďkovku a pažítku nakrájame nadrobno, žihľavu len sparíme (nevaríme) a takisto ju nakrájame.
2. Pridáme kyslú smotanu a papriku, osolíme a ozdobíme napríklad paradajkou. Čím skôr po odtrhnutí zeleninu spracujeme, tým viac sa v nej uchová výživných látok.
3. Listy púpavy sú mierne horkastej chuti, preto pokrm môžeme ľubovoľne obmieňať pridaním iných druhov zeleniny.

Žihľavová roláda

Pripravíme si asi 250 g mladých výhonkov žihľavy, 3 vajcia, 3 lyžice hladkej múky, 2 lyžice masla, 1/8 litra mlieka, rajčinový pretlak a soľ. Umyté výhonky sparíme a nadrobno ich nasekáme. Z masla a z múky pripravíme zápražku, zriedime ju z mliekom, povaríme asi 3 minúty a dáme dole z plotne. Do hmoty zašľaháme potom 3 žĺtky, trochu soli a postupne žihľavu a sneh z ostatných bielkov. Na plech dáme papier na pečenie, na ten rozotrieme zmes a pečieme asi 15 – 20 minút. Upečený korpus potrieme rajčinovým pretlakom a zvinieme. Roládu podávame teplú zo zemiakovou kašou, dá sa jesť aj za studena.

Žihľavová ryža

Na 1 kg žihľavy potrebujeme 200 g ryže, 100 g póru, 2 rajčiny, soľ, lyžičku mletej papriky a olivový olej. Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme mletú papriku, pokrájané žihľavy, rajčiny nakrájané na drobno a pór a zalejeme všetko teplou vodou. Keď už sa voda varí, pridáme ryžu, osolíme a varíme až je ryža mäkká.

Zapečená žihľava

Pripravíme si 2 kg mladej žihľavy, 30 g masla, 50 g strúhaného syra, 0,5 l mlieka, lyžicu hladkej múky, soľ, korenie, muškátový orech a strúhanku. Očistenú žihľavu povaríme asi 4 minúty v osolenej vode, opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Potom žihľavu nadrobno nakrájame. Z masla a múky urobíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme teplým mliekom a pridáme muškátový oriešok. Za stáleho miešania povaríme bešamel asi 10 minút, dokiaľ nezhustne a potom vmiešame väčšiu časť nastrúhaného syra, prisolíme a okoreníme. Bešamel zmiešame nakoniec zo žihľavou, nalejeme do vymastenej zapekacej misky a povrch posypeme strúhankou zmiešanou zo zbytkom syru. Zapekáme asi 20 minút v predom rozohriatej trúbe.



Olejčeky pre aromaterapiu - www.rajvoni.sk
- REKLAMA -


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára